Skip to main content
Instrumente de accesibilitate





Muncă domestică vs Telemuncă

Munca la domiciliu

reprezintă îndeplinirea atribuțiilor specifice unei funcții la domiciliul salariatului, acolo unde acesta își are locuința și de regulă pentru activități lucrative finalizate prin crearea unor produse finite, specifice funcției pe care o dețin și nu presupune în mod obligatoriu accesul la mijloace de telecomunicații.

Contractul individual de munca la domiciliu se incheie numai in forma scrisa si contine în plus următoarele clauze:

a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;

b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;

c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.

Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.

Ca timp de muncă, pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu ce le revin, salariatii cu munca la domiciliu isi stabilesc singuri programul de lucru.

Salariatii cu munca la domiciliu au obligatia de a respecta si de a asigura confidentialitatea informatiilor si documentelor utilizate in timpul muncii la domiciliu

Telemunca 

este acea formă de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor, locul muncii putând fi nu numai domiciliul, dar și în orice alt loc ales de către telesalariat.

Un salariat care lucrează in conditii obisnuite de muncă, nu va fi trecut automat la statutul de telesalariat decat cu acordul sau, dar nici nu va putea trece la regimul de telesalariat dacă angajatorul nu e de acord cu asta.

Activitatea de telemunca se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou angajat sau prin act adițional la contractul individual de munca. Refuzul salariatului de a consimti la prestarea activitatii in regim de telemunca nu poate constitui motiv de modificare unilaterala a contractului individual de munca si nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinară.

Angajatorul are obligația:

  • să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii și să instaleze;

  • să verifice și să întrețină echipamentul de muncă necesar, cu excepția cazului în care părțile convin altfel;

  • să asigure toate condițiile privind echipamentele necesare prestării activității, instalarea lor, instruirea in domeniul securității si sănătății in munca, instrucțiuni de lucru pentru salariatul care lucrează în alt loc decât sediul firmei

Comparativ cu situația în care salariatul prestează munca la domiciliu și își organizează singur programul de lucru, telesalariatul își organizează programul de lucru de comun acord cu angajatorul, în conformitate cu prevederile contractului individual de muncă, regulamentului intern și/sau contractului colectiv de muncă aplicabil;

Telesalatiatul beneficiaza, ca orice alt salariat, de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne si contractele colective de munca aplicabile salariatilor care au locul de munca la sediul angajatorului.

Telesalariatul are obligația

să respecte regulile specifice si restrictiile stabilite de catre angajator cu privire la retele de internet folosite sau cu privire la folosirea echipamentului pus la dispozitie;

să permita angajatorului accesul in vederea stabilirii si realizarii masurilor de securitate si sanatate in munca ori in vederea cercetarii evenimentelor.

Telesalariatul