Skip to main content
Instrumente de accesibilitate





Munca prin agentul de muncă temporară

Munca prin agentul de muncă temporară

Agentul de muncă temporară este un angajator ?

Agentul de muncă temporară este persoana juridică, autorizată de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, care, pentru o perioadă determinată, pune la dispoziția unei alte societăți comerciale (utilizator) salariații pe care îi are.

Ce este un contract de muncă temporară ?

Contractul de muncă temporară este un contract individual de muncă ce se încheie în scris între agentul de muncă temporară și salariatul temporar, pe durata unei misiuni.

Cine asigură încheierea contractului de muncă temporară?

Întocmirea contractul de muncă temporară este asigurată de agentul de muncă temporară.

În contractul de muncă temporară se precizează obligatoriu condițiile în care urmează să se desfășoare misiunea, durata misiunii, identitatea și sediul utilizatorului, precum și cuantumul și modalitățile remunerației salariatului temporar.

Agentul de muncă temporară poate încheia cu salariatul temporar si un contract de muncă pe durată nedeterminată?

Da. Agentul de muncă temporară poate încheia cu salariatul temporar și un contract de muncă pe durată nedeterminată, situație în care în perioada dintre două misiuni, salariatul temporar se află la dispoziția agentului de muncă temporară.

Contractul de muncă temporară se înregistrează și se transmite în Registrul general de evidență a salariaților?

Da, cel târziu în ziua anterioară începerii activității.

Cine achită drepturile salariale pentru munca depusă de salariații temporari, agentul sau utilizatorul?

Drepturile salariale sunt achitate de către agentul de muncă temporară care are și obligația să retină și să achite taxele datorate la bugetul asigurărilor sociale.

Salariul primit de salariatul temporar nu poate fi inferior celui pe care îl primește salariatul utilizatorului, care prestează aceeași muncă sau una similara cu cea a salariatului temporar.

Cine achită drepturile salariale dacă agentul de muncă temporară nu respectă obligația de plată?

În cazul în care în termen de 15 zile calendaristice de la data la care obligațiile privind plata salariului și cele privind contribuțiile și impozitele au devenit scadente și exigibile, iar agentul de muncă temporara nu le execută, ele vor fi plătite de utilizator, în baza solicitării salariatului temporar.

Care sunt condițiile de muncă ale unui salariat temporar?

Salariații temporari au acces la toate serviciile și facilitățile acordate de utilizator, în aceleași condiții de muncă ca și ceilalți salariați ai acestuia.

Ce durată are o misiune de muncă temporară?

Perioada în care salariatul temporar este pus la dispoziția unui utilizator, pentru a lucra temporar sub supravegherea și conducerea acestuia, reprezintă misiunea de muncă temporară. Misiunea de muncă temporară poate fi stabilită pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 de luni.

Misiunea de muncă temporară poate fi prelungita pe perioade succesive care, adăugate la durata inițială a misiunii, nu poate conduce la depășirea unei perioade de 36 de luni.

Ce document se întocmește pentru prelungirea unei misiuni de muncă temporară?

Prelungirea duratei unei misiuni de muncă temporară se efectuează prin încheierea unui act adițional la contractul de muncă temporară.